Yumurtalık lagünleri yönetim planı : Aralık 2007 / "Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planı ve Erzurum Bataklıkları Koruma Bölgeleri Belirleme Projesi" yayına hazırlayanlar Osman Erdem, Burcu Saraç; tasarım Bilge Bostan - Ankara: Kuş Araştırmaları Derneği, 2008 - 208 sayfa: renkli fotoğrah, harita; 24 cm.

"Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planı ve Erzurum Bataklıkları Koruma Bölgeleri Belirleme Projesi" kapsamında hazırlanmıştır.

Kaynakça var.

Proje adı: Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planı ve Erzurum Bataklıkları Koruma Bölgeleri Belirleme Projesi

Proje alanı: Adana Yumurtalık Lagünleri ve Erzurum Bataklıkları

Proje süresi: 3 yıl (Kasım 2004 - Kasım 2007)

Proje ekibi:
Proje Koordinatörü - Osman Erdem
Proje yürütücüsü olarak sırasıyla Melike Hemmami, Esra Üzel ve Burcu Saraç çalışmıştır.
Finans ve Yönetim Asistanı - Burcu Saraç
Halkla İlişkiler ve İletişim Sorumlusu - Elife Danışoğlu
Proje Yerel Asistanı - Selçuk Deniz, Ali Murat Devecili

Danışmanlar:

Yumurtalık Lagünleri: Prof. Dr. Türker Altan Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Nazmi Tekelioğlu, Dr. Nilay Çabuk Kara, Süleyman Ekşioğlu,
Erzurum Bataklıkları: Prof. Dr. İhsan Bulut, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kopar, Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi, Süleyman Ekşioğlu,

Proje destekçisi: Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Şirketi Çevresel Yatırım Programı (BTC/ÇYP)

Proje ortakları: Tour du Valat Biyoloji İstasyonu (TDV) - Fransa, Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği (ÇETKO)
Projenin amacı: Bu çalışma ile Hersek Lagününün başta sukuşları olmak üzere, sulak alan ekosistemi olarak değerlerinin ortaya konması ve bu değerlerin yaşatılarak kullanılmasını sağlayacak bir yol haritasının çizilmesi amaçlanmıştır.

Projenin gerekçesi: Yumurtalık Lagünleri, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova Deltasının doğusunda yer alan göl ve lagünler, tuzlu ve tatlısu bataklıkları, ıslak çayırlar, denizle Lagünler arasında kalan geniş kumul alanları ile Halep çamlığı ormanından oluşan Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki en önemli sulak alanlarından biridir.

Alan binlerce kuşa beslenme, barınma ve üreme olanağı sağlamaktadır. Özellikle göç dönemlerinde ve kışın alandaki kuş nüfusu büyük sayılara ulaşmaktadır. Lagünlerle deniz arasında tüm Akdeniz'in doğal karakteri hala korunabilmiş en güzel kumulları yer almaktadır. Yumurtalık Körfezi, Yeşil Kaplumbağalarının Akdeniz'deki bilinen tek kışlama alanıdır. Yumurtalık Lagünlerinde yer alan Yumurtalık ve Yelkoma dalyanları ülkemizin en önemli dalyanlarıdır. Tüm bu özellikleri nedeniyle alan 1993 yılında doğal sit, 1994 yılında ise Tabiatı Koruma Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
1930'lu yıllarda Ceyhan nehrinin yatağının değişmesi, tarım, sanayi ve yerleşimlerden kaynaklanan kirlenmeler, çayır, mera ve kumulların tarım alanlarına dönüştürülmesi, yasa dışı avcılık ve yavru balık toplanması Yumurtalık Lagünlerinde görülen başlıca sorunlardır. Türkiye'nin bütün sulak alanlarında olduğu üzere Yumurtalık Lagünlerindeki bu sorunların temelinde kamuoyunun sulak alanların işlev ve değerleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaları, katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmış bir yönetim planının olmaması, ilgili tüm tarafların karar ve yönetim süreçlerine katılımını sağlayacak mekanizmalarının bulunmaması yatmaktadır. Bu proje ile Yumurtalık Lagünlerinin korunması ve akılcı kullanımının sağlanamamasının kaynağındaki temel sebepler ortadan kaldırılmış olacaktır.
Erzurum Bataklığı, BTC/ÇYP programı, sulak alan teması içerisindeki alanlardan, Boru Hattı'nın içinden geçtiği tek sulak alandır. Ayrıca geçmişte yapılan müdahaleler nedeniyle sulak alan işlevlerini büyük ölçüde kaybetmiştir. Bu nedenle Erzurum Bataklıkları proje alanı olarak belirlenmiştir. Alanda temel araştırmaları takiben, Sulak alanların Korunması Yönetmeliğine uygun olarak koruma bölgeleri belirlenecektir. Koruma bölgeleri alanın korunması ve akılcı kullanımına önemli katkılar sağlayacaktır.


Önemli Doğa Alanları (ÖDA) -- Türkiye
Key Biodiversity Areas -- Turkey
Kırmızı liste -- Yumurtalık Lagünü (Adana, Türkiye)
Red list -- Yumurtalık Lagoon (Adana, Turkey)
Lagün ekolojisi
Lagoon ecology
Doğa okuryazarlığı
Nature literacy
Kadim üretim havzaları--Indigenous production landscapes
Biyocoğrafya -- Türkiye
Biogeography -- Turkey

ÖDA 577.78 YU 2008