Alıç ağacı ile sohbetler / Hikmet Birand.

Yazar:Birand, Hikmet [1904-1972]
Materyal türü: KonuKonuLanguage: Turkish Seri kaydı: Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıPopüler Bilim: Genel yayın : 2971.Yayıncı: İstanbul : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019Telif hakkı tarihi:Copyright 2014. Baskı: IV. BasımTanım: ix, 350 sayfa; 23 cmISBN: 9786053320876 Konu(lar): Toprak koruma -- Türkiye | Ağaçlandırma -- Türkiye | Soil conservation -- Turkey | Afforestation -- TurkeyDDC sınıflandırma: 580.9561 BI.A 2019 LOC classification: S625.T9 | B57 2014Karton kapak.
İçindekiler:
Sunuş Önsöz Dikmen Alıcı Suların Canlanması Üstüne Sohbet Karaların Canlanması Üstüne Sohbet Çiçek ve Çiçeğin Kara Hayatı ile İlgisi Üstüne Sohbet Tohumun Kara Hayatı ile İlgisi Üstüne Sohbet Bitkilerin Göçleri ve Yerleşmeleri Üstüne Sohbet Toprak Üstüne Sohbet Anadolu’nun Boz-Yeşil Örtüsü ve Bitkilerin Toplumsal Yaşantısı Üstüne Sohbet Kuzey Anadolu Ormanları Üstüne Sohbet Batı ve Güneybatı Anadolu Ormanları Üstüne Sohbet Doğu-Güneydoğu ve Güney Anadolu Ormanları Üstüne Sohbet Anadolu Bozkırları Üstüne Sohbet Dikmen Alıcı’nın Ardından Hikmet Ahmet Birand’ın Kısa Biyografisi Prof. Dr. Hikmet Ahmet Birand’ın Bibliyografyası
Özet: Alıç Ağacı ile Sohbetler Neredeyse yarım yüzyıl önce Ankara’da, Dikmen sırtlarında yalnız bir alıç ağacıyla bilge ruhlu bir üniversite hocası sohbet etmeye başlar. Önce birbirlerini tanır, sonra dereden tepeden konuşurlar. Daha çok da alıç ağacı anlatır. Atalarından, geçmişinden, Anadolu’nun her yerine dağılmış akrabalarından bahseder. Tüm bu sohbeti, o anların tanığı Prof. Dr. Hikmet Birand Alıç Ağacı ile Sohbetler adıyla kitaplaştırmıştır. Alıç ağacının sohbeti noktalarken söylediklerini kulak ardı etmek olanaksızdır: “Sohbetlerimizi dinlemiş olanlar, Anadolu’yu gezerken bakıp geçtikleri, görmeden geçtikleri manzaraları artık başka bir gözle gözetleyecekler; gördükleri her otun, her çalı ve tek ağacın, taşın toprağın anlattıklarına kulak verecekler ve onlara karşı davranışlarına herhalde bir çekidüzen vereceklerdir.” Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları olarak Prof. Dr. Hikmet Birand’ın Alıç Ağacı ile Sohbetler kitabını, Prof. Dr. Tuna Ekim’in sunuş yazısı ve Yrd. Doç. Dr. Mutlu Kart Gür’ün katkılarıyla bir kez daha okurlarla buluşturuyoruz. Prof. Dr. Hikmet Birand (1904-1972) Türkiye’de bitki sosyolojisi alanının kurucusu Prof. Dr. Hikmet Birand 1904 yılında Karaman’da doğmuştur. İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi’nde başlayan bilim yaşamı vefat ettiği 1972 yılına dek aralıksız sürmüştür. Birand’ın bu alandaki başarıları kadar, belki de onlardan daha önemli olan özelliği ise botanik biliminin çeşitli konularını herkesin anlayabileceği, akıcı bir dille anlatabilmiş olmasıdır.
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)
Materyal türü Geçerli yer Yer numarası Durum İade tarihi Barkod
Books Books Doğa Derneği Kütüphanesi
580.9561 BI.A 2019 03205 (Rafa gözat) Kullanılabilir 03205

Kaynakçalar var.

Sunuş

Önsöz

Dikmen Alıcı

Suların Canlanması Üstüne Sohbet

Karaların Canlanması Üstüne Sohbet

Çiçek ve Çiçeğin Kara Hayatı ile İlgisi Üstüne Sohbet

Tohumun Kara Hayatı ile İlgisi Üstüne Sohbet

Bitkilerin Göçleri ve Yerleşmeleri Üstüne Sohbet

Toprak Üstüne Sohbet

Anadolu’nun Boz-Yeşil Örtüsü ve Bitkilerin Toplumsal Yaşantısı Üstüne Sohbet

Kuzey Anadolu Ormanları Üstüne Sohbet

Batı ve Güneybatı Anadolu Ormanları Üstüne Sohbet

Doğu-Güneydoğu ve Güney Anadolu Ormanları Üstüne Sohbet

Anadolu Bozkırları Üstüne Sohbet

Dikmen Alıcı’nın Ardından

Hikmet Ahmet Birand’ın Kısa Biyografisi

Prof. Dr. Hikmet Ahmet Birand’ın Bibliyografyası

Alıç Ağacı ile Sohbetler

Neredeyse yarım yüzyıl önce Ankara’da, Dikmen sırtlarında yalnız bir alıç ağacıyla bilge ruhlu bir üniversite hocası sohbet etmeye başlar. Önce birbirlerini tanır, sonra dereden tepeden konuşurlar. Daha çok da alıç ağacı anlatır. Atalarından, geçmişinden, Anadolu’nun her yerine dağılmış akrabalarından bahseder. Tüm bu sohbeti, o anların tanığı Prof. Dr. Hikmet Birand Alıç Ağacı ile Sohbetler adıyla kitaplaştırmıştır. Alıç ağacının sohbeti noktalarken söylediklerini kulak ardı etmek olanaksızdır:

“Sohbetlerimizi dinlemiş olanlar, Anadolu’yu gezerken bakıp geçtikleri, görmeden geçtikleri manzaraları artık başka bir gözle gözetleyecekler; gördükleri her otun, her çalı ve tek ağacın, taşın toprağın anlattıklarına kulak verecekler ve onlara karşı davranışlarına herhalde bir çekidüzen vereceklerdir.”

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları olarak Prof. Dr. Hikmet Birand’ın Alıç Ağacı ile Sohbetler kitabını, Prof. Dr. Tuna Ekim’in sunuş yazısı ve Yrd. Doç. Dr. Mutlu Kart Gür’ün katkılarıyla bir kez daha okurlarla buluşturuyoruz.

Prof. Dr. Hikmet Birand (1904-1972)

Türkiye’de bitki sosyolojisi alanının kurucusu Prof. Dr. Hikmet Birand 1904 yılında Karaman’da doğmuştur. İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi’nde başlayan bilim yaşamı vefat ettiği 1972 yılına dek aralıksız sürmüştür. Birand’ın bu alandaki başarıları kadar, belki de onlardan daha önemli olan özelliği ise botanik biliminin çeşitli konularını herkesin anlayabileceği, akıcı bir dille anlatabilmiş olmasıdır.

Karton kapak.

Seçilen materyal ile ilgili yorum yoktur.

yorum yazmak için.

Resim görüntüleyicisi'nde görüntülemek için resim üzerine tıklayınız

Gemini Bilgi Teknolojileri A.Ş tarafından desteklenmektedir.